Korábbi bejegyzésünkben írtunk arról, hogy közlekedési baleset bekövetkezésekor az utasnak minden esetben jár kártérítés. Baleset nemcsak családi autóban vagy taxiban érhet minket, sajnos tömegközlekedéssel közlekedve ugyanúgy megtörténhet a baj.

A jog ilyen esetben is védi az utast, az ún. személyszállítási szolgáltatást igénybe vevőkre azonos szabályok vonatkoznak.

Mint korábbi bejegyzéseinkben is említettük, számos jogcímen előterjeszthető kártérítés, nem csak a vagyoni károk megtérítése és a sérelemdíj kérhető egy kártérítési eljárásban, a költségek köre rendkívül változatos, tapasztalt kollégáink segítenek az indokolt igények érvényesítésében.

A kártérítés lehetősége a közhiedelemmel ellentétben nem csak akkor áll fenn, ha konkrétan  a járművön utazik az utas vagyis az utas utazási szándékkal felszáll a menetrend szerint közlekedő járműre, hanem ha az utazáshoz tartozó területen (pl.: peronon) tartózkodik.

Fontos kiemelni, hogy a kártérítési igénye érvényesítéséhez utasként senkinek nem kell erre jogosító biztosítással rendelkeznie!

Az érvényes menetjegy, bérlet mellé általában jár utasbiztosítás, azonban ezen felül – a balesetet okozó személye illetve a balesetet kiváltó ok függvényében – vagy a tömegközlekedési szolgáltatást nyújtó felelősségbiztosítása, vagy idegen hibás balesetnél (pl. piros lámpa ellenére valaki azon tömegközlekedési eszköz elé hajt, amin Ön utazik) a balesetet okozó felelősségbiztosítója az, aki a megalapozott kártérítési összeg fizetésére köteles.

 

Mindezen túl, ismételten kiemeljük, hogy az utast kötelezettségek is terhelik a közlekedés során, így a szolgáltatás igénybevételéért díjfizetési kötelezettség, és a vonatkozó utazási feltételek betartása is. Előző cikkünkben is részleteztük, hogy mennyire nagy hangsúlyt kaphat a baleset bekövetkezéséért való felelősség megállapításában egy be nem csatolt biztonsági öv (amelynek becsatolása pl. távolsági buszon is felmerül) vagy egy rosszul elhelyezett csomag.

Utasként jó, ha tisztában vagyunk jogainkkal, egy hozzáértő ügyvéd pedig segítségünkre szolgál a történtek fontos részleteinek feltárásában a lehető legkedvezőbb kártérítési összeg elérése érdekében.

Mint korábban is utaltunk rá, minden eset más és más, a körülmények egyedileg vizsgálandók, így célszerű mindig fotókat készíteni és részletesen feljegyezni mindent, hogy a tényállás feltárásakor a megbízott ügyvéd a lehető legrészletesebb és legpontosabb ismeretekkel rendelkezzen a kárrendezési eljárásban.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak.

Amennyiben szakértő jogi segítségre van szüksége jogai érvényesítéséhez, keressen minket bizalommal a +36 1 231 05 75 vagy a +36 1 231 05 74 telefonszámon vagy írjon nekünk a „Kapcsolat” menüpont alatt. Irodánk közel 20 éves szakmai tapasztalattal, maximális empátiával és emberséggel áll az Ön rendelkezésére.