Nem csak a jogkövető magatartás és a közlekedők épségének megőrzése miatt fontos a szabályos és biztonságos vezetés és utazás. Egy esetleges balesetnél mindig figyelembe veszik a vezető és az utasok részéről is, hogy mindent megtettek-e azért, hogy a sajnálatos esemény ne következzen be, és hogy a lehető legkisebb kár keletkezzen. Az tehát, hogy a közlekedésben résztvevők, így köztük az autóban jelenlévők is minden szabályt betartanak-e, nagyban befolyásolják nemcsak a baleset bekövetkezéséért való felelősséget, de a kártérítés mértékét is.

 

A felróhatóság vizsgálata körében több tényezőt is figyelembe vesznek, ezek a következők:

Közlekedési szabályok betartása

A közlekedési szabályok betartása egyértelmű kötelessége minden sofőrnek, azok megszegésével (pl. gyorshajtás, követési távolság be nem tartása, büntetőfékezés, szabálytalan előzés) okozott balesetért a szabályszegő fél felelős. Amikor azonban többen sértették meg a közlekedési szabályokat, ún. kármegosztás alkalmazandó. Ez azt jelenti, hogy a felelősök károkozásuk mértékének arányában kötelesek viselni az okozott kárt. Ilyen helyzet állhat elő tipikusan a ráfutásos baleseteknél, illetve gyalogosként az úttesten nem megfelelő helyen, vagy váratlanul történő áthaladásnál.

Műszaki és biztonsági szabályok

Nagy szerepe van a szorosan értelmezett közlekedési szabályok betartásán túl minden olyan körülménynek, amely műszaki és biztonsági tényezőként befolyással lehet egy baleset bekövetkezésére és kimenetelére.

Károkozóként súlyosabb megítélés alá esik ugyanis, aki például nem megfelelően megválasztott gumikkal indul útnak, nem az évszaknak megfelelő gumit használ vagy hólánc nélkül közlekedik, amikor arra szükség lenne és emiatt balesetet okoz. Fontos tehát, hogy rendszeresen ellenőrizze a jármű megfelelő műszaki állapotát, a lámpák és fékek beállítását, működését.

Nemcsak a sofőrt, de az utasokat is ún. kármegelőzési kötelezettség terheli, tehát mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy magatartásuk vagy mulasztásuk ne okozzon balesetet.

Egy korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy utasként minden estben jár kártérítés, mindegy, hogy a károkozó vagy a károsult autóban ült az illető. Hangsúlyos azonban itt is kiemelni az utas kármegelőzési kötelességét.

Sokan könnyelműen elmulasztják a biztonsági öv becsatolását, mondván kényelmetlen. Nem szabad elfelejteni, hogy ha például a baleset vagy a következtében előálló kár arra vezethető vissza, hogy az utas nem volt bekötve és ütközéskor előre repült, akár a baleset okozásában is szerepe lehet annak ellenére, hogy ő maga is megsérült. Ilyen esetben a vagyoni károk tekintetében a bíróság vagy a biztosító kármegosztást alkalmazhat, a biztonsági öv nélkül utazó felelősségét a közrehatása mértékében állapítja meg.

Ugyanez a helyzet a nem megfelelően rögzített csomagok vagy tárgyak elszabadulása esetén is. Ügyelni szükséges a háziállatok és gyermekek biztonságos elhelyezésére és rögzítésére is.

Az utasok szabálytalan, például félig fekvő, kart az ablakon kilógató vagy lábat a műszerfalon pihentető testhelyzetéből adódó károkért ugyancsak az utas maga felelős.

 

A műszaki és biztonsági intézkedések be nem tartását tehát minden esetben figyelembe veszik felelősség megállapításánál és a kártérítés mértékének meghatározásánál.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak.

Ügyvédi irodánk közlekedési balesetekből eredő kártérítési ügyekre specializálódott. Amennyiben szakértő jogi segítségre van szüksége jogai érvényesítéséhez, keressen minket bizalommal a „Kapcsolat” menüpont alatt található elérhetőségeink egyikén. Irodánk közel 20 éves szakmai tapasztalattal, maximális empátiával és emberséggel áll az Ön rendelkezésére.