Egy közlekedési baleset kimenetele széles skálán mozoghat, egészen az egyszerű koccanástól a súlyos, akár a személyi sérüléssel járó több járművet érintő súlyos balesetekig.

A kötelező felelősségbiztosításnak köszönhetően a károk a legtöbb esetben pereskedés nélkül is megtérülnek, ám vannak olyan bonyolultabb esetek, amikor indokolt a bírósághoz fordulni, különösen sérelemdíj iránti igény esetén.

Cikkünkben most összegyűjtjük, hogy kinek és hogyan kell bejelenteni a kárt, milyen dokumentumokat kell benyújtani és mikor van mindenképpen szükség ügyvédi közreműködésre ahhoz, hogy a történteknek megfelelően kerülhessen rendezésre a káresemény.

Ha a baleset körülményei egyszerűek (pl. nincs személyi sérülés) és az egyik fél elismeri a károkozást, akkor a károsult és a károkozó haladéktalanul benyújtja saját biztosítójához:

  • a mindkét fél által kitöltött baleseti bejelentőt. A baleseti bejelentő kitöltéséről cikkünkben olvashat részletesen: https://siposlegal.hu/baleseti-bejelento/
  • a helyszínen készült fényképeket, videófelvételeket
  • forgalmi engedélyt
  • törzskönyvet
  • gépjárművezető jogosítványát

 

Ha a károkozást egyik fél sem ismeri el, személyi sérülés vagy egyéb tényező miatt rendőrségi helyszínelésre kerül sor, akkor

  • a helyszínelésről készült rendőrségi jegyzőkönyvet is csatolni szükséges.

 

Emellett csatolandó

  • minden bizonylat felmerült további költségről (pl. trailer, javíttatás, orvosi ellátás)

 

Fontos tehát, hogy minden, a balesettel összefüggő költség bizonyítható, alátámasztható legyen, hiszen a biztosító a rendelkezésre álló információk alapján bírálja el a kárigényt és dönt annak összegéről. Ha bármelyik fél vitatja a biztosító döntését, akkor peres útra terelheti az ügyet.

 

Milyen károk megtérítése igényelhető?

Közlekedési baleset bekövetkezésekor az ún. anyagi károk természetesen igényelhetők, ilyen a járműben ill. szállított értékekben bekövetkezett károk, felmerült egyéb költségek (pl. trailer költsége), a munkaképesség csökkenése miatt kieső bér és az orvosi ellátás, gyógyszerek költsége is.

Az anyagi károk megtérítése mellett sérelemdíj is igényelhető peres úton. A sérelemdíj tehát pénzösszeg formájában igyekszik segíteni a traumák gyógyulását, kompenzálni a személyes kárt.

Sérelemdíjat alapozhat meg például a balesetet szenvedett személy súlyos sérülése, közeli hozzátartozó elvesztése (gyász) vagy a baleset miatt mentális betegségek, fóbiák, depresszió kialakulása.

 

Ismeretlen elkövető esetén sajnos általában csak a casco biztosítás tud fedezetet nyújtani. Egyetlen kivétel ez alól, ha a baleset során súlyos sérülés vagy haláleset következik be, a jog ismeretlen elkövető esetén is védelmet nyújt a sérült személynek. Erről előző cikkünkben írtunk részletesen.

 

Ne feledje, hogy utasként is jár kártérítés, tömegközlekedés, taxi vagy családi autó utasát minden esetben megilleti a kártérítés joga. Így tehát utasként is minden esetben érdemes bejelentenie az eseményt, nem kell attól tartania, hogy esetleg a járművet vezető családtagját fizetési kötelezettség terheli majd, hiszen a biztosító rendezi ilyen esetekben a kárt.

 

Miben segíthet a szakértő ügyvéd?

Amennyiben a károkozást az egyik fél elismeri, a helyzet tisztázott és nem keletkezett nagy kár és személyi sérülés, Önnek nincs más dolga, mint felvenni biztosítójával a kapcsolatot, amely megkezdi a kárrendezést.

Amennyiben viszont a károsult nem biztos abban, hogy kárát miként érvényesítheti, a balesettel kapcsolatban extra költségei merültek fel (pl. trailer hívása), avagy peres úton kívánja vagyoni illetve sérelemdíj iránti igényét érvényesíteni, javasolt egy szakértő ügyvéd felkeresése.

Az ügyvéd a bíróság előtti képviselet mellett hasznos tanácsokkal látja el ügyfelét – legyen az a károkozó vagy a károsult – annak érdekében, hogy a történteknek megfelelően kerülhessen rendezésre a káresemény. Összetettebb, nagyobb kárigénnyel járó ügyekben ugyanis fontos, hogy a lehető legpontosabb és legteljeskörűbb igényt szükséges előadni, amelynek megítélése sokszor nem egyértelmű.

 

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak.

 

Amennyiben szakértő jogi segítségre lenne szüksége, keressen minket bizalommal a „Kapcsolat” menüpont alatt található elérhetőségeink egyikén. Irodánk közel 20 éves szakmai tapasztalattal, maximális empátiával és emberséggel áll az Ön rendelkezésére.