Korábbi bejegyzésünkben írtunk arról, hogy közlekedési baleset bekövetkezésekor az utasnak minden esetben jár kártérítés. Baleset nemcsak családi autóban érhet minket, taxival közlekedve sajnos ugyanúgy megtörténhet a baj. A jog ilyen esetben is védi az utast, a taxi szolgáltatást igénybe vevőkre azonos szabályok vonatkoznak.

Sokan nem tudják, hogy nemcsak a vagyoni károk megtérítése kérhető egy kártérítési eljárásban. Azon túl, hogy a balesetben megrongálódott csomagok, használhatatlanná váló ruházat megfizetését, valamint személyi sérülés esetén a gyógykezelés költségeinek megtérítését természetesen mindenki kéri, ún. sérelemdíj iránti igény is előterjeszthető.

A sérelemdíj többek között a baleset következtében kialakuló traumák, súlyos esetben a szerencsétlenségben elhunyt személyhez kötődő gyász lelki terheit hivatott kompenzálni. Nem gyógykezelési költségekről van szó, sokkal inkább a személyes érzések, a baleset által előidézett megnehezült életkörülmények ellentételezésére hivatott.

Fontos tudni azonban, hogy a sofőrt és az utast egyaránt kötelezettségek is terhelik a közlekedés során. Előző cikkünkben részleteztük, hogy mennyire nagy hangsúlyt kaphat egy be nem csatolt biztonsági öv vagy egy rosszul elhelyezett csomag a baleset bekövetkezéséért való felelősség megállapításában.

Utasként jó, ha tisztában vagyunk jogainkkal, egy hozzáértő ügyvéd pedig segítségünkre szolgál a történtek fontos részleteinek feltárásában a lehető legkedvezőbb kártérítési összeg elérése érdekében.

Minden eset más és más, a körülmények egyedileg vizsgálandók, így célszerű mindig fotókat készíteni és részletesen feljegyezni mindent, hogy a tényállás feltárásakor a megbízott ügyvéd a lehető legrészletesebb és legpontosabb ismeretekkel rendelkezzen, hogy az ügyfele érdekeit ezek alapján képviselhesse.

 

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak.

Amennyiben szakértő jogi segítségre van szüksége jogai érvényesítéséhez, keressen minket bizalommal a „Kapcsolat” menüpont alatt található elérhetőségeink egyikén. Irodánk közel 20 éves szakmai tapasztalattal, maximális empátiával és emberséggel áll az Ön rendelkezésére.

Kövessen minket a Facebook-on és a LinkedIn-en is, hogy azonnal értesülhessen érdekes, a mindennapi életben előforduló problémák jogi magyarázatáról, az irodánktól megszokott praktikus, közérthető formában.