Mindenki számára ismert a „kék-sárga betétlap”, ám annak tartalma és a kitöltés módja már nem annyira egyértelmű.

Mi az 5 legfontosabb dolog, amit fel kell tüntetni a „betétlapon”? Miért is fontos ez? Probléma, ha nincs az autóban formanyomtatvány? Ezekre a kérdésekre adunk választ a következőkben.

 

A baleseti bejelentő kitöltésének akkor van relevanciája, ha az érintett felek álláspontja megegyezik és a helyszínen megtörténik egyik fél részéről a felelősség elismerése. Minden vitás esetben, ill. ha személyi sérülés történik, mindenképpen rendőrt kell hívni!

A baleseti bejelentő kitöltése tehát viszonylag egyszerű, egyértelmű és rendőrségi helyszínelést nem igénylő baleset esetén nyújthat segítséget a kárrendezés során.

A baleseti bejelentő kitölthető:

  • formanyomtatványon („kék-sárga nyomtatvány”)
  • üres papíron
  • elektronikus úton, az e-kárbejelentő alkalmazás segítségével (https://ekarbejelento.hu)

Nem probléma tehát, ha nincs hivatalos nyomtatvány az autóban, ám ha van, az nagyban megkönnyíti a történtek pontos rögzítését. A formanyomtatvány ún. önátíró papír, tehát egy kitöltéssel 2 példány hozható létre.

 

Az egyszerűség kedvéért két autó ütközését vesszük példának.

A baleseti bejelentő lapot a helyszínen kell kitölteni közvetlenül a baleset után.

Fontos, hogy mindkét sofőrnek ki kell töltenie a saját részét, formanyomtatvány hiányában minden adatot le kell jegyezni mindkét részről.

 

A baleseti bejelentőben a következő adatokat kell lejegyezni, de legalább a vastaggal kiemelt információk feltüntetése szükséges:

Baleset időpontja óra, perc pontossággal

Baleset helyszíne a lehető legpontosabban (utca, házszám, km kő, stb.)

Járműveken kívül keletkezett-e másban dologi kár, ha igen, a károsult neve és címe

Tanúk neve, címe, telefonszáma: érdemes feljegyezni a tanúk elérhetőségi adatait is a későbbi egyszerűbb kapcsolatfelvétel érdekében. Tanúnak számítanak az érintett jármű utasai is, őket külön jelölni szükséges!

Járművezető adatai: név, cím, jogosítvány száma, kategóriája, kiállító szerv, érvényesség

Jármű adatai: gyártmány, típus, rendszám

Felelősségbiztosítás adatai: biztosított személyes adatai, biztosító, kötvényszám (amennyiben nincs nálunk, utólag is bejelenthető), casco biztosítással rendelkezik-e, Zöldkártya száma, külföldi esetén biztosítás adatai

Milyen helyzetben volt a jármű a baleset bekövetkezésekor (pl. parkolt, indult, éppen megállt, valahonnan kihajtott, körforgalomba behajtott, fordult, előzött, tolatott, stb.)

A baleset vázrajza: a stilizált rajzon meg kell jeleníteni az utcákat, utcaneveket, a járművek haladási irányát, azok helyzetét az ütközés pillanatában és a közúti jelzéseket. A közlekedési szituációról készített ábra mellett érdemes feltüntetni, hogy ki rajzolta azt!

Nyilatkozat vétlenségről, károkozás elismeréséről

A járművezetők aláírása. Aláírás előtt mindig érdemes ellenőrizni, hogy a másik fél teljeskörűen és megfelelően töltötte-e ki saját részét.

 

Miért fontos minden adatot a részletesen feljegyezni?

A baleset legpontosabb rekonstruálhatósága, a felek adatainak és nyilatkozatainak rögzítése a bizonyítást segíti elő, amely a kárrendezés során, a kártérítés mértékének meghatározásánál kulcsfontosságú. Előző cikkünkben írtunk arról is, hogy a baleseti bejelentő kitöltésén kívül mik a legfontosabb teendők, ha közlekedési baleset történik. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a történtek dokumentálása a későbbi bizonyításnál nagy előnyt jelent, amely hozzásegítheti a károsultat a jogszerűen járó lehető legmagasabb összegű kártérítés igényléséhez.

 

Mi a teendő a kitöltött bejelentő lappal?

Fontos határidő, hogy a balesetet követően haladéktalanul juttassák el a felek a baleseti bejelentőt a saját biztosítójukhoz. A sértett – szintén haladéktalanul – a károkozó biztosítójához is bejelentheti a balesetet, így megindulhat a kárrendezés.

 

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak.

Amennyiben szakértő jogi segítségre lenne szüksége, keressen minket bizalommal a „Kapcsolat” menüpont alatt található elérhetőségeink egyikén. Irodánk közel 20 éves szakmai tapasztalattal, maximális empátiával és emberséggel áll az Ön rendelkezésére.